Om vinet
Barbera d’Alba från Ruggeri Corsini är en typisk Barbera från Piemonte med en slående underliggande syra som gör det särskilt roligt att dricka, speciellt under de första två till tre åren, men kan också uppskattas efter fyra till sex år. Det ska serveras vid en temperatur mellan sexton och arton grader, helst ackompanjerat med förrätter och kallskuret, pastarätter med smör- eller ostsåser, såsom exempelvis traditionella ravioli eller risottorätter och krämiga ostar.
Vingården
Vingården täcker en yta på 2,2 hektar och ligger ca 450 meter över havet. Jordmånen är lerig och kalkrik. Vinrankorna växer i vertikal spaljé, beskäras enligt ”Guyot” metoden och tätheten är 5000 plantor per hektar. Rankorna planterades 1996, 1998 och 2000. Den genomsnittliga slutproduktionen är cirka 20 000 0.75lt flaskor.
Vinifiering
Vinframställningen startar efter en manuell skörd i lådor, som börjar med omedelbart avlägsnande av stjälk, följt av tre pump overs per dag under den första veckan. Macerationen varar sedan i åtta dagar.
Efter decantering och den malolaktiska jäsningen får vinet sedan stå i behållare av rostfritt stål under 10-14 månader för att senare lagras vidare på flaska.